۱۹ گیاه آپارتمانی سمی را بشناسید: گیاهان سمی خانگی را میشناسید؟ امروزه شاهد ورود گل و گیاه به طراحی ها و دکوراسیون های داخلی به صورت مدرن بودهایم همچنین زندگی در محیط های کوچک آپارتمانی و آلوده شدن هو باعث رونق یافتن نگهداری از گل و گیاه در منازل بصورت سنتی و در محیط باز و گلدانی شده است تا در کنار تصفیه و تازه کردن هوا نوعی آرامش خاطر و حس نشاط و طراوت را برای افراد به ارمغان بیاورد.
ما از گلها و گیاهان برای زیباترنمودن محیط کار و زندگیمان استفاده میکنیم. اما به یاد داشته باشید که ممکن است هر گیاهی برای کودکان و یا حیوانات خانگی مانند سگ و گربه مناسب نباشد، زیرا بعضی از گیاهان برگ، ساقه، گل، بذر یا شیره سمی داشته و نمیتوان آنها را لمس نمود یا خورد. به همین دلیل باید این گلها و گیاهان سمی را بشناسیم و دور از دسترس حیوانات خانگی و کودکان قرار دهیم. هدف بی هوش شناساندن گیاهان سمی برای پیشگیری از مسمومیت و ایجاد حساسیت می باشد که بتوان قبل از بروز هر اتفاق ناخوشایندی، اثرات منفی گیاهان سمی را بر روی کودکان و حیوانات خانگی دانسته و سپس اقدام به خرید گل و گیاه آپارتمانی کنید.
در این مطلب قصد داریم گیاهان و گلهای سمی برای انسان و حیوانات خانگی (سگ و گربه) را معرفی نماییم. با این کار خواهید آموخت که کدام گلها و گیاهان تا چه اندازه سمی می باشند و باید دور از دسترس قرار گیرند
البته باید بدانید که بیشتر این گیاهان در حالت عادی مشکلی ندارند اما اگر به صورت اتفاقی توسط حیوان خانگیتان یا کودکان خورده یا لمس شوند، باعث مسمومیت خواهد شد. نکته دیگر این که حتی سمیترین گیاهان جهان هم بر روی انسانها میتواند تاثیرات مختلفی داشته باشد. ممکن است یک نفر حساسیت زیادی داشته باشد و بدن، واکنش جدی نشان دهد و همچنین ممکن است در بدن یک فرد دیگر درجه مسمومیت کمی داشته باشد.
آنچه در این مقاله از مجله بی هوش میخوانید
۱- سانسوریا (Sansevieria)
یکی از معروف ترین گیاهان آپارتمانی بین ایرانیان سانسوریا می باشد که سمی و مقاوم است. تقریبا میتوان گفت در منزل هر کسی که علاقمند به نگهداری گل و گیاه می باشد حداقل یک گلدان سانسوریا وجود دارد. مقاومت بالا و نگهداری آسان این گیاه و همچنین قدرت تصفیه کنندگی فوق العاده باعث شده تا به یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی بدل شود.
این گیاه نماد خوشبختی می باشد و بسیاری از مردم معتقدند نگهداری این گیاه در هر مکانی خوشبختی و حال خوب را به آن مکان جذب خواهد کرد. در کنار تمام نقاط مثبتی که سانسوریا دارد اما متاسفانه باید خاطر نشان کرد که این گیاه سمی می باشد، و باید مراقب خطرات این گل نیز بود.
گونه های سمی : تمام گونه ها
مخاطب خطر : معمولا حیوانات و به میزان کمتر انسان ها
علائم خطر در حیوانات : درد های شدید و نالیدن مداوم حیوان ، استفراغ، تهوع، افزایش بزاق، اسهال
علائم خطر در انسان : تهوع، درد در نواحی فک و دهان، استفراغ
نحوه درمان
در صورت مشاهده علائم فوق در حیوانات، آنها را با حولهی گرم پوشیده و به مراکز درمانی منتقل نمایید. اما بروز این علائم در انسان ها موقتی می باشد و نیازی به مراجعه به درمانگاه نخواهد داشت. مگر در صورت شدید بودن علائم.
سمی ترین گونه های سمی سانسوریا به شرح زیر می باشد ؛
سانسوریا شمشیری
سانسوریا پا کوتاه
سانسوریا لوله ای
سانسوریا باله نهنگی
سانسوریا مهتابی
۲- لیلیوم (Lily)
گل لیلیوم یا همان سوسن، یکی از زیباترین و پرکاربرد ترین گلها در تهیه انواع دسته گل ، تاج گل و سبد های گل مناسبتی می باشئ. زیبایی، ظرافت جز ویژگی های اصلی ظاهری این گل است. گل لیلیوم دارای برگ هایی به شکل زنگوله و یا فنجان داشته و گلبرگ های آن به شکل وارونه است و یا به شکل قیف می باشند. همچنین این گل به رنگ های مختلف سفید، زرد، نارنجی و قرمز موجود است که طرفداران زیادی دارد. اما جالب است بدانید که سوسن یک گل سمی می باشد.
مخاطب خطر : انسان و حیوانات خانگی
علائم مسمومیت در انسان : ناراحتی معده، سردرد ،استفراغ، ، تاری دید و تحریک پوستی
علائم مسمومیت در حیوانات : استفراغ، بیحالی، بیاشتهایی، بیماریهای کلیه و کبد
انواع بسیار سمی لیلیوم ؛
- Easter Lily
- Rubrum Lily
- Tiger Lily
- Day Lily
- Asian Lily
لیلیوم برای چه کسانی خطرناک می باشد؟
- برای کودکان زیر ۲ سال کشنده است
- عدم درمان حیوانات مخصوصا گربه سانان باعث مرگ آنها خواهد شد
- شدت علائم در حیوانات بیشتر از انسان ها می باشد
- در صورت بروز علائم ناشی از مسمومیت حتما جهت درمان اقدام کنید.
۳- سنبل (Hyacinth) سمی و سرطان زا
سنبل به ویژه سنبل آبی بسیار سمی و حتی ممکن است سرطان زا باشد. از خرید سنبل آبی پرهیز نمایید. سایر سنبل ها از قسمت ریشه و پیاز سمی و خطرناک هستند. پس سنبل را از دسترس کودکان و حیوانات دور نگه دارید. در صورت بلعیده شدن پیاز سنبل توسط کودکان و حیوانات خانگی، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
علائم مسمومیت با سنبل: تهوع ، تشنج ، مرگ
۴- گل داوودی (Chrysanthemum)
۱۹ گیاه آپارتمانی سمی را بشناسید
داوودی گیاهی چندساله و بومی آسیا و شمالشرقی اروپا است، گل داودی یکی از گیاهان تزیینی بسیار پر طرفدار است که تقریباً در سراسر دنیا و در رنگهای مختلف یافت خواهد شد.توجه داشته باشید لمس کردن قسمتهای بالایی این گیاه سمی باعث خارش و التهاب موضعی میشود که با داروهای ضدالتهاب و ضد حساسیت بهراحتی قابلدرمان می باشد.
گونه های سمی : تمام قسمت های تمام گونه های داوودی سمی هستند
مخاطب خطر : حیوانات خانگی
علائم خطر : التهابات گوارشی، اسهال، افزایش بزاق دهان، استفراغ، اختلال در بلع، نفخ،
انواع گونه های سمی گل داوودی ؛
- داوودی عنکبوتی Spider
- داوودی تیغ شکل Quill
- داوودی قاشقی Spoon
- داوودی آنمون Anemone
- داوودی پومون Pompon
به یاد داشته باشید که تمام بخشهای داوودی برای حیوانات خانگی سمی می باشد و در صورت خورده شدن، باعث ایجاد التهابات گوارشی و عوارض خطرناک می شود. گل داوودی را از دسترس حیوانات به ویژه گربه و سگ دور نگه دارید.
در صورت بروز علائم مسمومیت شدید حیوان را به مراکز درمانی منتقل نمایید.
۵- گل پوتوس
یک گیاه زیبا از خانواده شیپوریان و بومی جزایر سلیمان که در میان ایرانیها به «دلبر» هم مشهور می باشد و معمولا به عنوان چشمروشنی خانه نو هم به صاحبخانه هدیه داده میشود. انواع پوتوس به خاطر شرایط نگهداری آسان از جمله اینکه سایه دوست می باشد و آبیاری کم نیاز دارد از جمله پر طرفدارترین گیاهان آپارتمانی می باشند و البته از گروه گیاهان آپارتمانی سمی و خطرناک برای کودکان و حیوانات هم محسوب میشود. پوتوس علیرغم اینکه یک گیاه بسیار عالی برای تصفیه هواست و به خصوص برای تمیزتر نمودن هوای آلوده شهرهای بزرگ بسیار توصیه شده است اما باید بگوییم که اگر فرزند کوچک یا حیوان خانگی دارید بهتر است از نگهداری آن منصرف شوید. عوارض پوتوس برای کودکان و حتی بزرگترها اسهال و استفراغ، سوزش پوست و سوزش دهان، تورم لبها، زبان و گلو می باشد. برای حیوانات خانگی مثل سوزش، ناراحتی معده، خفگی، تورم زبان و دهان، دشواری در تنفس و نارسایی کلیوی و حتی مرگ گزارش شده است.
۶- گل نرگس
بسیاری از گیاهان از خانواده پیازها همچون سنبل و گل نرگس زرد در فصل بهار گلدهی میکنند. اگر انسان و یا حیوانی از این گیاهان مصرف نماید دچار مسمومیت خواهد شد ، خوردن پیاز این گلها باعث مشکلات شدید مانند درد معده، فشار خون بالا، ضربان قلب نامنظم و حتی مرگ خواهد شد.
۷- پاپیتال یا پیچک معمولی
۱۹ گیاه آپارتمانی سمی را بشناسید
مصرف زیاد پیچک معمولی باعث مشکلات جدی در بدن خواهد شد. توجه داشته باشید تمامی قسمتهای این پیچک باعث مشکلات جدی در انسان شده که میتواند علائمی چون سوزش پوست، گلودرد شود. اما مصرف توت این گیاه باعث ایجاد تب و جوش در بدن نیز خواهد شد.
۸- فیلودندرون
فیلودندرون به راحتی رشد کرده و نیاز به نگهداری و مراقبت کمی دارد. با این حال, این گیاهان حاوی کریستال های نامحلول در اگزالات کلسیم می باشد، که عنصری سمی است و آنها را خطرناک می سازد.
درحالی که کریستال های اگزالات کلسیم اغلب تاثیر بسیار خفیفی بر انسان داشته, اما ممکن است برخی افراد نسبت به آن ها حساسیت بسیاری داشته باشند. تماس با شیره این گیاه ممکن است باعث ایجاد احساس سوزش در پوست, خارش و ورم لب ها و همچنین زبان شود.
اگزالات کلسیم همچنین برای حیوانات خانگی مانند گربه ها و سگ ها نیز سمی می باشد. پس از بلع, ممکن است علائم احتمالی شامل:افزایش ترشح بزاق, تورم زبان, کاهش هوشیاری, استفراغ, تشنج, مشکلات تنفسی و مشکل بلع غذا ایجاد شود.
اگر شما نیز یکی از این گیاهان را در منزل خود دارید و حیوان خانگی شما برخی از این علائم را نشان می دهند, بدن آسیب دیده او را با یک حوله خیس و نم دار پاک نمایید. همچنین مطمئن شوید که تمام گیاه قابل مشاهده را از پوستش از بین برده باشید.
اگر می خواهید گیاه خانگی خود را نگه دارید, آن را در مکانی بالا نگاه دارید که از دسترس کودکان یا حیوانات خانگی دور باشد. همچنین حتما پیچک ها و برگ هایش را اصلاح و هرس نمایید.
۹- اشلومبرگرا (Schlumbergera)
این گیاه که به نام کاکتوس تعطیلات هم معروف است، گیاهی حیوان دوست می باشد و برای سگ یا گربه بیخطر است. اشلومبرگرا گیاهی بیخطر می باشد، اما اگر برگهای آن جویده شود ممکن است باعث ایجاد مشکلات رودهای شود. در مجموع نسبت به گیاهان دیگر کمخطرتر می باشد. این گیاه تا ۳۰ سانتیمتر قد میکشد اما میتواند از عرض تا ۶۰ سانتیمتر رشد کند.
۱۰- دیفن باخیا
میتوان گفت «دیفن باخیا» محبوبترین گیاه آپارتمانی در ایران بوده و بسیار زیباست. این گیاه زیبا از خانواده فیلودندرون حاوی بلورهای سمی اگزالات می باشد و همچنین علائم مسمومیت با آن در انسان و حیوانات خانگی مشترک می باشد. درد شدید در دهان، ترشح بزاق، احساس سوزش، تورم و بیحسی گلو از جمله عوارض مسمومیت با دیفن باخیا محسوب میشوند.
۱۱- ارکیده شاپرکی (Phalaenopsis)
ارکیدهای که در اکثر گلفروشیها میبینید، گیاهی بیخطر برای حیوانات خانگی و کودکان می باشد. اما باید به توجه داشته باشید، در ترکیب خاک این گیاه معمولا از مالچ چوبی استفاده میشود که البته سمی نیست، اما اگر توسط حیوانات خانگی جویده و بلعیده شود باعث مشکلات گوارشی خواهد شد. این گیاه اندازهای بین ۳۰ تا ۹۰ سانتیمتر دارد و میتواند در نور کم، متوسط یا زیاد سرزنده باشد.
گیاهان
۱۲- اسپاتی فیلوم
اسپاتی فیلوم, که به گل چمچمه ای نیزمعروف است, یکی دیگر از جاذبه های زیبا و محبوب دیگری است که در رده خطرناکی قرار دارد. این گیاه حاوی کریستال های اگزالات کلسیمی می باشد که برای گربه ها و سگ ها سمی است. این کریستال ها پس از جویدن برگ ها, ساقه ها و ریشه ها و نفوذ به بافت حیوانات حیوان که منجر به آسیب می شوند, آزاد می شوند.
وقتی که حیوان خانگی عناصر سمی این گیاه را هضم می نماید, می تواند باعث ایجاد نشانه هایی از جمله سم در صورت, درد دهان, ریختن آب دهان, کف زدن و استفراغ شود. تورم متوسط تا شدید لب ها, زبان, حفره دهان و راه هوایی فوقانی نیز می تواند ایجاد شود. همچنین می تواند باعث کم آبی و امکان نارسایی کلیه ها شود که شرایط بسیار شدیدی در حیوانات خانگی می باشد.
همچنین به خاطر آلکالویید لیکورین که در پیازها و ساقه هایش وجود دارد, برای انسان سمی می باشد. در انسان این گیاه سمی می تواند باعث ورم لب ها, تهوع, دهان و زبان, استفراغ, اسهال و مشکل بلع نیز شود.
۱۳- گندمی (Curly spider)
۱۹ گیاه آپارتمانی سمی را بشناسید
یکی از آسانترین گیاهان حیواندوستی که میتوانید در خانه نگهداری کنید، گندمی می باشد. تکثیر این گیاه بسیار آسان بوده و به نوری زیاد ولی غیرمستقیم نیاز دارد، اما با نور کم نیز سازگاری دارد. این گیاه تا ارتفاع ۳۰ و عرض ۶۰ سانتیمتر رشد خواهد کرد و به راحتی از طریق پاگیاه تکثیر میشود.
۱۴- سینگونیوم
ین گیاه زیبا با برگ های بلند, بسیار زیبا به نظر می رسد و با هر دکور خانه ای تماس خوبی دارد. با توجه به زیبایی و نگهداری آسان آن, مردم سراسر جهان عاشق این هستند که بدون آگاهی از ماهیت سمی آن, در خانه های خود داشته باشند.
انسان ها و هم حیوانات نسبت به طبیعت سمی آن آسیب پذیر می باشند. آب یا شیره این گیاه شامل کریستال های اگزالات است که بسیار سمی می باشد. تماس با شیره یا برگ هایش می تواند منجر به سوزش پوست, تورم و گزش در دهان, گلو و معده شود.
هنگامی که سگ ها و گربه ها برگ ها را می بلعند, ممکن است آب از دهانشان سرازیر شده و در دهان, مشکل بلع, تورم و حتی استفراغ را نشان دهند. وقتی گیاه به سرعت رشد می کند و برگ هایش زیاد می ریزند, شما باید برگ های ریخته شده را بررسی کنید و هر چه زودتر آن ها را دور بیندازید.
۱۵- گل کالادیوم
کالادیوم یکی دیگر از گیاهان آپارتمانی سمی و آسیب زا می باشد. کالادیوم یا فیل گوش از گیاهان بومی آمریکای جنوبی و کشور برزیل با شاخههای بلند می باشد. ترکیب رنگی این گیاه بینظیر و بسیار زیبا و متنوع بوده و برای نگهداری به نور کمی نیاز دارد و همین مسئله راز نگهداری این گیاه آپارتمانی در بسیار از خانهها می باشد. با اینهمه تمام قسمتهای این گیاه زیبا برای انسان به خصوص کودکان و حیوانات خانگی سمی می باشد.
علائم مسمومیت با کالادیوم در کودکان و افراد بزرگسال شامل سوزش دردناک و زبان، تورم دهان، لبها و گلو، اشکال در تنفس، صحبت کردن و بلعیدن، مسدود کردن راههای تنفس که ممکن است باعث مرگ هم شود. برای حیوانات خانگی مواردی مثل حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه، لرزش سر، توهم زدن و مشکلات تنفسی در اثر مسمومیت با کالادیوم به وجود آمده است.
۱۶- گل سر نیزهای
گیاه آپارتمانی Arrowhead یا همان سر نیزهای جز خانواده فیلودندرون و از جمله گیاهان دوست داشتنی برای هدیه دادن می باشد. برگهای آن معمولا قلبی شکل بوده و برگهای تازه معمولا باعث ریزش برگهای قدیمیتر میشوند. به همین دلیل حتی اگر گلدان را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی خارج نمایید باید مراقب برگهایی که میریزند نیز باشید. از جمله اثرات سمی و زیان بار گیاه سر نیزهای برای انسان و حیوانات خانگی تحریک پوستی، ناراحتی معده و دستگاه گوارش و استفراغ می باشد.
۱۷- سبزیجات
خیلی از افراد علاقه دارند که باغچه خانگی خودشان را داشته باشند و سبزیهای تازه برای آشپزی کشت کنند، اما وقتی پای حیوانات خانگی وسط باشد همه سبزیها بی خطر نمی باشند. سبزیهایی مانند اسطوخودوس یا پونه کوهی را کشت نکنید و به سراغ ریحان، مریم گلی و آویشن بروید که برای حیوانات بیخطر می باشد. سبزیجات را در کنار پنجرهای نورگیر قرار دهید که ۴ تا ۶ ساعت نور مستقیم خورشید را دریافت نمایند و هر زمان سطح خاک خشک شد به آنها آب بدهید.
۱۸- خرزهره
۱۹ گیاه آپارتمانی سمی را بشناسید
خرزهره یک بوته گل دهنده زیبا می باشد که می تواند در داخل و خارج از خانه کشت شود. اما تمام قسمت های این گیاه برای انسان و حیوان سمی می باشد.
حاوی ترکیباتی به نام گلیکوزید است که باعث علائمی چون ضربان قلب نامنظم, ترشح بزاق بیش از حد, تهوع, عرق ریختن, سوزش دهان, استفراغ, اسهال, گرفتگی بینی, تنفس عمیق, عدم همخوانی و حتی مرگ از نارسایی قلبی خواهد شد.
لاتکس شیری اش می تواند پوست را تحریک کرده. در واقع بهتر است هنگام تماس با این گیاه, دستکش بپوشید. اگر کودک و حیوان کوچک در خانه دارید, این گیاه را از دسترس دور نگه دارید.
هم چنین به یاد داشته باشید بقایای این گیاه را با دقت از بین ببرید، آن ها را بسوزانید چرا که دود تولید می کند. اگر در خانه گربه دارید این گیاه توصیه نمی شود.
۱۹- گل زامیفولیا
گل زامیفولیا مقاوم در برابر خشکی بوده و در محیط کم نور چون درون خانهها و دفاتر بسیار شگفت انگیز رشد و نمو دارد. چون از آن دسته از گیاهانی می باشد که برای رشد به نور کمی نیاز دارد. بخشهایی از این گیاه نیز سمی می باشد. این گیاه را دور از بچه و حیوان خانگی نگه دارید و در موقع تمیز و هرس کردن این گیاه از دستکش استفاده نمایید.
عوامل ایجاد مسمومیت های گیاهی چگونه است؟
با توجه در مطالب ارائه شده و جمع بندی طرق ایجاد مسمومیت می توان نتیجه گرفت که مسمومیت های ایجاد شده توسط گیاهان ممکن است از ۴ راه زیر رخ دهد :
- بلعیدن قسمتی از گیاه
- تماس با شیره ی سمی گیاه
- گرده ها و دانه های گیاه
- افراط در استفاده از بخور برخی گیاهان دارویی
- استفاده از برخی دمنوش ها بدون تجویز پزشک
پس از مشاهده علائم ناشی از مسمومیت های گیاهی چه اقداماتی باید انجام داد ؟
۱۹ گیاه آپارتمانی سمی را بشناسید
- در صورت بلعیده شدن قسمت های سمی یک گیاه توسط کودکان باید به پزشک مراجعه کنید.
- هنگام تماس با شیرابه های سمی که سوختگی شدید پوستی و تورم و خارش دهان و زبان را به دنبال دارد اقدامات زیر را انجام دهید:
- مصدوم دیده را از نزدیکی گیاه دور نمایید.
- محل تماس را با آب ولرم فراون به خوبی شستشو دهید.
- اگر مسمومیت گوارشی بود به جهت رقیق نمودن سم به بیمار آب یا شیر بنوشانید.
- به منظور جذب سم ، ذغال فعال را در آب مخلوط کنید و به بیمار بخورانید .
- مصدوم را به مراکز درمانی منتقل نمایید.
راهکار های پیشگیری از ایجاد مسمومیت ناشی از گیاهان سمی
- از نگهداری گیاهانی با گل و میوهای جذاب و سمی در مقابل دیدگان کودکان و حیوانات جدا خودداری نمایید.
- گیاهان سمی را دور از دسترس افراد مستعد مسمومیت نگهداری نمایید، برای این منظور میتوانید گیاه را در ارتفاعی بالاتر از قد آنها قرار دهید یا توسط حائلی از نزدیک شدن آنها به گیاه جلوگیری کنید.
- هنگام قدم زدن در پارک ها و بوستان ها مراقب کودکان و حیوانات خود بوده و اجازه ندهید به گیاهان دست زده یا آنها را در دهان خود فرو کنند.
- با شناخت از نام و سمی بودن یا نبودن گیاهان موجود در اطراف خود میتوانید در صورت بروز مسمومیت ، نام آنها را به پزشک دهید و وی را در روند معالجه کمک کنید.
- به کودکان خود آموزش داده تا به گیاهان دست نزنند.
- از خوردن و دمنوش کردن گیاهانی که نمیشناسید اجتناب نمایید.
- هنگام هر نوع تماسی با گیاهان از حمله تعویض گلدان ، هرس ، آبیاری ، حمل و … از دستکش استفاده نمایید.
- بعد از اتمام کار دستهای خود را شستشو دهید.
- برگ ها و گل های اطراف گیاهان را در اسرع وقت جمع آوری و دفع نمایید.
- حال که با گیاهان آپارتمانی سمی آشنا شدید حتما موارد گفته شده را رعایت نمایید تا دچار مشکلات ناشی از گیاهان سمی نشوید.
به این مطلب امتیاز دهید
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
*** نظر شما برای ما بسیار اهمیت دارد ***